Na przyjęciu komunijnym podali takie danie. Pomyślałam proste, a pyszne, zrobię je w domu
Najczęściej przyrządzamy potrawy, które dobrze znamy i lubimy. Jednak taki jadłospis może się znudzić, nawet, jeśli jest urozmaicony. Dlatego warto wprowadzać do domowego menu też nowe potrawy. Pozwolą one przełamać kuchenną nudę, odkryć nowe smaki i połączenia produktów i sprawić, że w naszej kuchni pojawi się powiew świeżości. Ja chętnie testuję w domu przysmaki, których spróbowałam na wakacjach czy na przyjęciach. Ostatnio miałam przyjemność zjeść na imprezie rodzinnej pysznego łososia z piekarnika. Był pyszny, delikatny, a taki prosty.
Jak najlepiej przyrządzić łososia?
Łosoś to smaczna i apetyczna ryba, która wybitnie nadaje się do pieczenia, grillowania i gotowania na parze. Oczywiście można go też usmażyć, nawet w panierce, jednak aż szkoda tak dobrej ryby, na ciężkostrawne i niezbyt zdrowe danie. Piekąc łososia w piekarniku czy na grillu, nie potrzebujemy w zasadzie żadnych dodatków, oprócz soku z cytryny i przypraw. Do gotowania na parze rybę wystarczy w zasadzie tylko posolić. A wiadomo, że im potrawa jest prostsza, tym zdrowsza i bardziej wartościowa dla naszego organizmu.
Piekąc łososia, warto zadbać o to, by zbytnio nie wysechł. Wtedy będzie soczysty i pyszny. Dlatego najlepiej piec go w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub przykrytego folią aluminiową. Nie można też przesadzać z czasem pieczenia. Wystarczy mu 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Pomysł na pieczonego łososia
Pieczony łosoś na przyjęciu komunijnym był na tyle prostą potrawą, że nawet nie pytałam o przepis. Bardziej zasugerowałam się zastosowanym połączeniem produktów, czyli ryby i szpinaku. Dzięki niemu danie nie tylko pięknie wyglądało, ale też było pyszne.
Przepis: Łosoś pieczony na szpinaku
Delikatny łosoś pieczony na czosnkowym szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 600 g fileta z łososia
- 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie rybyFilet z łososia oczyść z resztek ości. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.
- Podsmażanie szpinakuSzpinak przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, przesmaż go mieszając. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, całość duś 5 minut.
- Pieczenie ryby na szpinakuSzpinak przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Połóż na nim kawałki ryby. Naczynie przykryj. Całość piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Do łososia pieczonego ze szpinakiem warto podać sos, np. śmietanowo-koperkowy czy cytrynowy.
Jakiego łososia warto wybrać?
Łosoś to bardzo lubiana, smaczna ryba. Ma też wysokie walory odżywcze, ponieważ jest tłustą, morską rybą, a więc należy do najcenniejszych ryb. Jednak jest ona dosyć droga, zwłaszcza jeśli chodzi o filet z łososia atlantyckiego. Na szczęście ostatnio w sklepach coraz częściej można też spotkać łososia pacyficznego, który wygląda i smakuje podobnie, jak atlantycki. Jest jednak od niego tańszy, a przy okazji i zdrowszy. Zawiera bowiem więcej witamin B12 i D oraz selenu. Co ważniejsze, ryba ta ma niższą zawartość metali ciężkich i dioksyn, w porównaniu z pochodzącym zwykle z hodowli łososiem atlantyckim.